Početna Lafaboo blog Proljeće je! Pravo je vrijeme za bicikl bez pedala

Proljeće je! Pravo je vrijeme za bicikl bez pedala

Utorak, 22. ožujak 2022.

Sjećate se svojih prvih vožnja na biciklu? Prvo smo imali velike plastične tricikle. Kada su nam postali premali vozili smo na Violetama s pomoćnim kotačima. I dečki i cure wink

Scena u kojem mama ili tata trče za nama na asfaltiranom školskom igralištu za mali nogomet i viču na nas “okreći pedale” sigurno je sastavni dio djetinjstva svakog tko je skidao pomoćne kotačiće s Violete.

A danas? Parkovi, igrališta i gradske jezgre pune su mališana koji jure na guralicama na dva kotača. S biciklima bez pedala danas svaki roditelj može preskočiti plastične tricikle pa čak i pomoćne kotačiće. Osim toga, lagani su i puno lakše se nose jednom kad mali tvrdoglavac izjavi da mu se više baš i ne vozi.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi bicikl bez pedala trebao biti prvo prijevozno sredstvo svakog djeteta.

5 dobrih razloga zašto početi vožnju na biciklu guralici

1. Bicikli bez pedala jednostavni su za svladati


Neka djeca spremna su za vožnju već od 18 mjeseci, neka tek kasnije


Mala djeca jako su nervozna kad nešto ne mogu odmah i sada. Bicikli bez pedala neće im zadavati mnogo problema. Trebat će samo svladati odguravanje i upravljanje. S godinu dana djeca se počinju odguravati na autićima pa su guralice savršeni nastavak za tu disciplinu.

2. Bicikli bez pedala su sigurni

Bicikli bez pedala su puno sigurniji od tricikla i bicikla s pomoćnim kotačićima. Tricikli su glomazni i spori i teško je njima upravljati na neravnim terenima.

Bicikli s pomoćnim kotačićima mogu biti i preveliki izazov za malo dijete - mališan se previše koncentrira na okretanje pedala i zaboravlja na ravnotežu. 

Na guralicama djeca vrlo brzo polove rad nogu, koncentriraju se na ravnotežu i manje padaju

3. Razvoj motoričkih vještina na biciklu bez pedala

Držanje ravnoteže i upravljanje biciklom doprinose razvoju motorike.  Koordinacija pokreta i održavanje ravnoteža važne su vještine koje dijete čine spretnijim što znači manje ožiljaka iz ranog djetinjstva.

4. Djeca s bicikla bez pedala lakše prelaze na obični bicikl

Bicikl bez pedala omogućava djeci da osjete što je to držati ravnotežu. Djeca koja su se gurala već s tri ili četiri godine bez problema prelaze na bicikl s pedalama bez pomoćnih kotačića.

5. Zabava i boravak na svježem zraku

Jednom kada dijete postane sigurno u sebe na biciklu bez pedala počet će uživati u utrkama na dva kotača. Vući će vas za rukav da odete na šetnju ili vožnju. A dobrobiti boravka na svježem zraku doista su velike.

Kada je dijete spremno za bicikl bez pedala i koliko dugo se može voziti na njemu?

Nijedno dijete nije jednako. Neka su spretnija od drugih i mogu već s godinu i pol početi vožnju na biciklu bez pedala. No nemojte se previše uzrujavati ako djetetu kupite guralicu, a ono je ne želi ni pogledati. 

Mala djeca imaju neke svoje dnevne planove i želje koji se brzo mijenjaju. Puno je realnije očekivati da će se dijete početi gurati negdje iza drugog rođendana

A gurati i uživati u takvoj vožnji može čak do šeste godine - ovisno o tome kada vi odlučite da je vrijeme za prelazak na bicikl s pedalama. 

Na što treba paziti prilikom odabira bicikla bez pedala?

Kada je bicikl bez pedala vespa
Guralica može biti i totalna fora, baš poput Janod vespe


Kada kupujete bicikl bez pedala, pogotovo prvi, najvažnije je da odaberete guralicu odgovarajuće veličine

Guralica je prave veličine ako:

  • dijete može nogama dotaknuti tlo i koljena su mu pod ugodnim kutem i
  • sjedalo i ručice su otprilike na istoj razini.

Bicikli guralice puno su laganije od običnih bicikli i zato su izrađeni od drva ili su aluminijski. Tako klinci njima lakše upravljaju, a vi ih lakše nosite wink

Kada se dijete jednom zaljubi u vožnju postat će jako brzo na dva kotača, vidjet ćete. A sve više vremena provodit ćete vani.

Želimo vam puno zabave!

PRONAĐI SVOJ BICIKL