Početna Lafaboo blog Bebe lutke važne su za dječju igru, pa i za dječake

Bebe lutke važne su za dječju igru, pa i za dječake

Srijeda, 10. siječanj 2018.

Koja igračka vas najviše podsjeća na djetinjstvo? Nije li to beba lutka?

Beba lutka s punim pravom nosi titulu simbola djetinjstva. I bez obzira imate li djevojčicu ili dječaka beba lutka je prava igračka koja dijete uči svijetu oko njega, ali i o njemu samom.

O djeci brinu roditelji, no i oni sami moraju imati nešto opipljivo o čemu moraju voditi brigu. A to su bebe lutke.  

No kako igra s bebom lutkom utječe na dječji  razvoj? Na više načina 

Uz igru s bebom lutkom razvijaju se kognitivne vještine i motorika

Kada kažemo da djeca razvijaju kognitivne vještine uz bebe lutke to znači da razvijaju pamćenje, koncentraciju i razmišljanje

Te vještine omogućuju djeci da usvoje informacije iz okoline i da s vremenom nauče procjenjivati, analizirati, pamtiti, raditi usporedbe i razumijevati vezu između uzroka i posljedice.

Da, mališani to sve moraju naučiti  U tome im doista može pomoći jedna beba lutkica

Naime, djeca sve što saznaju moraju nekako i isprobati. A pokusni kunić uvijek može biti beba lutkica.

Znate li koja je jedna od motoričkih vještina? Da, to je slaganje puzzli i visokih tornjeva, ali to je i odijevanje.

Ako imate djevojčicu i dječaka jednog dana kada ćete vratiti film shvatit ćete da se vaša cura puno ranije od dečka počela sama odijevati: navlačiti čarape, oblačiti jaknu i kopčati gumbiće.

To se događa zato što djevojčice ranije od dječaka razvijaju finu motoriku. Možda zato što dječacima (zbog nametnutih stereotipa) ne nudimo da oblače i svlače lutkice  

Odijevanje i razodijevanje lutkica

Baš kao što smo napisali, odijevanje i razodijevanje lutkica puno je lakše nego navlačenje majice na sebe. 

Odijevanjem bebe lutke vježba se motorika
Beba pričalica Lia

 

Klincima je iz nekog razloga to odijevanje i razodijevanje zabavno, a istovremeno vježbaju pincetni hvat. 

Što je odjeća za lutke kompliciranija, to djeca više vježbaju. Kopčanje malih gumbića, stavljanje kapice ili trakice na glavu… sve je to vježbanje kroz igru u kojoj vješto trebaju upotrebljavati prstiće

Ponavljanje situacija 

Negdje između druge i treće godine djeca počinju imitirati sve što se događa u svijetu oko njih

Žele kuhati kao mama i tata, žele usisavati i čistiti pod, počešljati nekoga kao što se njih češlja, okupati ga i pospremiti  u krevet. 
A u tome im pravi drug može biti upravo beba lutka. Ponavljanje situacija s lutkom prvi je oblik igre pretvaranja

Hranjenjem bebe djeca, uz to što se igraju, uče i kako bolje držati žlicu, vilicu ili bočicu.

Uz lutkicu vježbajte odvikavanje od pelena 

Ako ste roditelj jednog pelenaša sigurno vam već na živce idu komentari vaših roditelja tip “Ti si se skinula s pelena nakon godinu i pol, kao i svi ostali”. 

Bebe lutke koje odlaze na tutu
Interaktivna beba Emma

 

Danas su rijetka djeca koja se već nakon godinu, godinu i pol uče piškiti i kakiti na tutu. A rijetko kad i roditelji odlučno krenu u skidanje pelene u to vrijeme. 

No, bez obzira kada odlučno krenete u “projekt tuta” lutkica vam može pomoći. Ako lutkica piški i odlazi na tutu dijete može pratiti njen primjer i brže se skinuti s pelena. 

Uz bebu lutku razvijaju se jezične vještine

Beba lutka je često najbolji prijatelj svakom djetetu s kojim se dijele svakakve stvari. Djeca kroz igru puno pričaju, puno više nego što pričaju s vama. 

No bebu lutku možete i vi zaposliti za učenje. 

Uz bebu se uče dijelovi tijela

Djetetu će sigurno biti zabavno pronalaziti ruke, prste i laktove na bebi. Dotaknite u igri lutkine uši, pa djetetove. Nakon toga pokažite djetetu pupak pa ga zajedno tražite na lutki.
Učenje dijelova tijela uz puno škakljanja i s lutkicom sigurno će biti vrlo zabavno.

Pričajte s djetetom o bebi

Kada se dijete igra s bebom pitajte dijete što beba radi. Ispitujte dijete što beba radi, gdje se nalazi i kako se osjeća. 
Kroz odgovore na pitanja je li beba tužna ili vesela, kupa li se ili spava i nalazi li se u kutiji ili je na tuti dijete potičete na razgovor.

Uz bebu lutku razvijaju se emocionalne vještine

Lutke pomažu djeci da shvate svijet koji ih okružuje. Uz njih djeca doista uče kako je to brinuti se za nekog drugog, a mogu se pripremiti i na dolazak brata ili sestre. 

Kolica za bebe lutke
Beba Pastel i Kolica za bebe lutke
 

Bez obzira imate li dječaka ili djevojčicu djeca trebaju znati kako je to brinuti se za druge. S bebom lutkom mogu imitirati kako se njihovi roditelji ponašaju prema njima i tako učiti kako se brinuti za druge.

Neka djeca sve što smo naveli rade i proživljavaju uz omiljenog plišanca, ali bebice su realnije. Plišancima se oči ne zatvaraju i ne može im se počešljati kosa. 

Najbolje bebe lutke

Djeca često samostalno odabiru svog omiljenog plišanca ili bebu lutku koja ih prati cijelo djetinjstvo. 

U Lafaboo trgovini igračaka imamo bebe lutke kojima sigurno neće odoljeti. One dolaze iz Francuske i mirišu na vaniliju. Rađene su tako da savršeno pristaju u dječje ručiceCorolle lutkicama okice se sklapaju pa ih djeca doista mogu pospremiti na spavanje bez rečenice “Mama ona ne pava, ima otvorene oči”. 

Uz mekane bebe lutke koje su savršene prijateljice za kolijevku za mališane koji tek počinju hodati, brbljati i imitirati sve što se oko njih događa tu su bebe iz kolekcije Moja prva beba

A za sve koji se tek trebaju naučiti brinuti o bebama, ti je Emma, beba uz koju dolazi tuta i bočica.

Brunette voli svoju kosu, a Calin Bisou priča. Samo trebate zaviriti i izabrati bebu lutku koja najbolje odgovara djetetu. 

Pronađite bebu lutku uz koje djeca rastu