Početna Lafaboo blog Dječaci i autići: igra koja nikad ne prestaje

Dječaci i autići: igra koja nikad ne prestaje

Petak, 28. srpanj 2017.

Ne postoji igračka koja je toliko vezana uz dječake koliko autić. Dečki se autiće zaljube u doba kada još ne mogu govoriti, a igra s njima nikada ne prestaje. 

Doista, jednom kada zamjene male autiće s onim pravima, voze ih do kada god penzija pokriva troškove popravaka 

I cure se igraju s autićima, no nikada ne toliko opsesivno.

Autići su zapravo jako jednostavne igračke, a pružaju sate zabavne igre kroz cijelo djetinjstvo. Kako dijete raste, igra s njima se mijenja iako autići ostaju isti.

Igra s autićem, dio prvi: vau, to je autić

Autići su zanimljivi još u pelenama
Autići su zanimljivi još u pelenama (Foto: Flickr.com/Scott Sherill - Mix)

 

U trenutku kada beba počinje sjediti, puziti, loviti i grabiti stvari, autić postaje zanimljivost. On se kotrlja kada se pogurne i kotači mu se okreću. Vauuuu.
Beba počinje shvaćati osnove guranja. 

Igre s autićem, dio drugi: autić za igru pretvaranja

Kako vrijeme odmiče, igra s autićem postaje kompliciranija. Dijete počinje shvaćati da je mali autić zapravo mala verzija velikog auta u kojem se s tatom i mamom vozi na sva zanimljiva mjesta.

Autići tada postaju jedni od glavnih aktera u igri pretvaranja. Oni služe kao prijevozno sredstvo u zamišljenoj igri vrtića ili liječnika. 

Utrke autića često su rezervirane za hodnik gdje se promatra koji će autić biti brži, a autići često voze i spust po toboganu. 

Velika većina djece voli skupljati igračke po principu “što ih više različitih imam, to bolje” pa autiće slažu, razvrstavaju i slažu.

Slaganje, razvrstavanje, odvoz, dovoz i spuštanje: sve uz crveni Janodov kamion za autiće
Slaganje, razvrstavanje, odvoz, dovoz i spuštanje: sve uz crveni Janodov kamion za prijevoz autića

 

Organiziranje je jedna od vještina koju djeca počinju isprobavati između druge i treće godine, a ako su kolekcionari autića mogu ih razvrstavati po boji ili vrsti. Vole ih slagati i u kamion za prijevoz autića

U toj dobi uče nove riječi i upijaju ih poput spužvica pa ako su jaaako zagrijani za vozila na četiri kotača mogu brzo prepoznavati marke automobila, ako ih naučite. 

“Ovo je sitjoen, ovo bejemve, a ovo pešo”, govore ljubitelji automobila od 2,5 godine. 

Igre s autićem, dio treći: gradnja i garaže

U jednom trenutku, tamo između treće i četvrte godine, djeca postaju ozbiljni graditelji. Od kockica se više ne grade samo visoki tornjevi već djeca doista mogu izgraditi ono što su zamislila, a uspijevaju i složiti puzzle od nekih 12 komada. 

Kakve to veze ima s autićima? Velike, u toj dobi već mogu konstruirati ozbiljnu pistu za vožnju od dijelova ili složiti garažu

Garaža za autiće ima baš sve :)
Dino garaža s liftom i rampom za sate provedene u igri s autićima

 

Slaganje garaže ili piste je zapravo baš poput slaganja puzzli ili kockica: dijete od dijelova mora složiti zadanu cjelinu

A znate što još vole? Raditi tunele od praznih kartonskih rola kuhinjskoga papira. Kroz njih prazni autići baš savršeno prolaze. 

Igre s autićem, dio četvrti: autići za van 

U jednom trenutku svaki dječak želi i autić na daljinski. I to nije ništa loše, a još je zanimljivije kako stare igre s autićem ne zapostavljaju. 
Garaža, pista i brdo različitih autića zanimljivi su im i u nižim razredima osnovne škole.

A mama svakog  zaljubljenika u autiće ima po jedan ili nekoliko u svojoj torbi. Zašto? Jer su mali, a njima se može svugdje igrati.

Kao što smo već spomenuli klinci vole autiće spuštati po toboganima za utrku u disciplini spust, a piste za njih često se grade u pješčaniku. Ako nema pješčanika, a ima krede pa se po asfaltu se crtaju ceste

Autići su odlični i za sklapanje prijateljstva na igralištu: dečko s autićima uvijek će svojom igrom zainteresirati drugog dečka 

Autići se mogu slagati i čekajući hranu u restoranu i odlična su zamjena za crtić s telefona. 

Autići nisu samo za dečke

Zašto autić ne bi poklonili i curici? Iako je ta igračka uvijek vezane za dečke i curama treba upoznavanje s kotačima. 
Zašto djetetu uskratiti mogućnosti igre samo zato što je u katalogu s garažom dečko? Kada je dijete malo, bez obzira na spol, treba mu ponuditi sve mogućnosti igre i igračaka.

A kasnije će dijete samo odlučiti što ga više interesira 

Najbolji autići za cijelo djetinjstvo