Početna Lafaboo blog 6 razloga zašto je igra na otvorenom dobra za dijete

6 razloga zašto je igra na otvorenom dobra za dijete

Petak, 18. lipanj 2021.

Trčanje, penjanje po stablima, igranje lovice i nezaboravni gumi-gumi.

To su igre koje su obilježile naše odrastanje u 80-ima, a i odrastanje naših djedova i baka.

Nažalost danas djeca sve manje vremena provode vani. Igranje na otvorenom zamijenilo je igranje video-igara i gledanje televizije.

Postoji više razloga za ovaj zabrinjavajući trend. Nedostatak vremena roditelja da se igraju s djecom vani ili na igralištu jedan je od njih.

Drugi je pak briga za dječju sigurnost koja je u današnje vrijeme mnogo izraženija nego kada smo mi sami bili mali.

Ipak, postoji bezbroj razloga zašto morate s djecom katkad otići van. Igra i boravak na otvorenom imaju fantastične dobrobiti za djecu, baš kao i za odrasle.

U nastavku saznajte i koje.

1. Potiče dječji imunitet

Opće je poznata činjenica kako su djeca koje provode mnogo vremena vani na svježem zraku zdravija od djece koja su stalno na zatvorenom.

To prihvaćamo kao zdravo za gotovo, no za to postoji i savršeno logičan razlog. Radi se o tome kako djeca koja su više vani, su i više u kontaktu sa životinjama, prljavštinom, bakterijama i ostalim pod navodnicima “štetnim” stvarima.


Kontakt s bakterijama i prljavštinom razvija dječji imunitet

 

Mnogi roditelji neopravdano djecu pokušavaju zaštiti od navedenog.

No, činjenica je da kada su djeca na redovnoj osnovi u kontaktu s bakterijama i malo prljavštine, to pozitivno utječe na razvoj njihovog imuniteta i smanjuje šansu da će razviti alergije i druge autoimune bolesti.

2. Pruža fizičku aktivnost djeci

Igranje na otvorenom pruža djeci nešto što većini djece u današnje vrijeme nedostaje - a to je fizička aktivnost.

Svi znamo kako je najbolje kada je fizička aktivnost zabavna, a igra na otvorenom je upravo to. Djeca na taj način vježbaju i zabavljaju se.

Vožnja biciklom, igranje lovice s prijateljima, grudanje... Sve su to aktivnosti u kojima djeca jačaju svoje tijelo i mišiće.


Grudanje je prava tjelovježba

3. Potiče maštu i kreativnost

Nažalost, jedna od stvari koja današnjoj djeci nedostaje je mašta.

Glavni razlog tome je tehnološko doba koje djeci pruža sve na dlanu. Zašto bi se išli van igrati pljačkaša i lopova kad na tu temu (ili čak na neku mnogo uzbudljiviju) možemo igrati video igru ili gledati 3D film.


"Moj medvjedić je akrobat u cirkusu!"

 

Kod igranja vani sve je pak stvar dječje mašte koja nema granica. Stol za ping pong može vrlo lako postati prekooceanski brod, a kućica na drvetu svemirski brod.

Igranje na otvorenom potiče djecu da koriste i razvijaju maštu i kreativnost. To je on što televizija, video igre, računala jednostavno ne rade.

4. Smanjuje stres

Igranje vani pomaže djeci da se opuste.

Ako se pitate zbog čega bi to djeci trebalo, samo pogledajte kakvu školsku torbu imaju i bit će vam jasno. I djeca imaju svoje živote i svoje dječje probleme, a vrijeme provedeno na otvorenom dokazano smanjuje stres i opušta djecu.

Postoji čak i istraživanje o tome kako prizori zelenih površina znatno pomažu u smanjenju dječje napetosti.


Vrijeme provedeno na otvorenom kod djece smanjuje stres

5. Opskrbljuje dijete vitaminom D

Vitamin D ima funkciju održavanja potrebne količine kalcija u organizmu i zato je neophodan za pravilan rast i razvoj djeteta.

S obzirom na to kako se ovaj vitamin u tijelu proizvodi samo kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti, nužno je da dijete boravi vani na suncu.


Vitamin D u organizmu se proizvodi kada smo na suncu

 

Dijete u čijem organizmu nema dovoljno tog vitamina izloženo je riziku od rahitisa. Rahitis je bolest kostiju i javlja se u fazama njihova najintenzivnijeg rasta, a to su dojenačka dob, predškolska dob i pubertet.

6. Potiče učenje

Igranje na otvorenom djeci pruža više od fizičke aktivnosti. Ono utječe i na kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj djeteta.

Djeca kada se vani igraju češće izmišljaju igre, a to je zapravo mogućnost da se izraze i na svoj način uče o svijetu oko sebe.

To je jedinstvena prilika i da uče o međuljudskim odnosima i stječu samopouzdanje. Uz to, igranje na otvorenom pridonosi razvoju osjećaja samostalnosti djeteta, utječe na razvoj organizacijskih sposobnosti i donošenje odluka.

Izmišljanje pravila igara promiče razumijevanje zašto su pravila potrebna općenito u životu.

Zato, na dječju igru na otvorenom treba gledati kao na jedinstveno iskustvo koje će imati vrijednost za cijeli život.

Najljepše uspomene iz djetinjstva

Ako  još niste uvjereni kako bi svoju djecu trebali čim više poticati na boravak vani, samo se sjetite svojih najdražih uspomena iz djetinjstva.

Uvjereni smo kako su vezane za ljetne praznike kod bake kada ste cijele dane bili vani, penjali se po drveću i možda imali tajno skrovište. Možda se rado sjećate praznika na moru ili kampiranja s izviđačima?

Uglavnom, velika je šansa da su lijepe uspomene iz djetinjstva vezane za aktivnosti na otvorenom. 

Omogućite i svojim mališanima da uživaju na suncu i u mirisima prirode. Idite zajedno u šetnje. Ako nemate vremena i mogućnosti ići u šumu ili na livadu, idite u gradski park.

Kada ste vani, zamolite dijete da vam kaže što vidi, čuje i kakve mirise osjeća. Potaknite ga da koristi baš sva osjetila i neka osjeti glatkoću stijene, hrapavost kore drveta i krhkost osušenog lista. Za malu djecu to je pravo znanstveno iskustvo :)

Uživajte što god radili i što više budite s djecom na otvorenom.

Kada ste unutra, birajte za djecu igračke koje potiču dječju maštu. Drvene igračke, glazbene igračke, didaktičke igračke, društvene igre... Mnogo je opcija kako se i na zatvorenom zabaviti na kreativan način.

Neka igra nikad ne prestane :)

Nađi kreativnu igračku