Početna Lafaboo blog 5 razloga zašto je umjetnost važna za djecu

5 razloga zašto je umjetnost važna za djecu

Ponedjeljak, 30. siječanj 2023.

Koliko je razvijanje umjetnosti bitno kod djece od najranije dobi? Većina nas instinktivno zna da je umjetnost važna za našu djecu; jednostavno vjerujemo da je to važno jer smo vidjeli da su naša djeca duboko uključena u umjetnost. Ali osim onoga što osjećamo i u što vjerujemo, postoji mnogo bitnih informacija o tome zašto je umjetnost važna u razvoju naše djece koje je i zanimljivo i korisno znati.

Stvaranje umjetnosti proširuje djetetovu sposobnost interakcije sa svijetom oko sebe i pruža novi skup vještina za samoizražavanje i komunikaciju. Vaša će djeca kroz umjetnost steći korisne životne vještine, stoga ih potaknite na kreativnost i brzo ćete vidjeti napredak u njihovom razvoju. 

U nastavku vam donosimo 5 razloga zašto je umjetnost važna za djecu.

1. Komunikacijske vještine

Umjetnost može pomoći djeci da razviju svoje komunikacijske vještine. Osim što umjetnost potiče djecu da razgovaraju o onome što rade, bojama, oblicima i još mnogo toga kako bi bolje komunicirali, također ih potiče da shvaćaju svijet oko sebe. Čitanje uputa i osmišljavanje kako nešto učiniti, može napraviti čuda za njihovo razumijevanje.

2. Vještine rješavanja problema

Kada djeca istražuju umjetničke ideje, ona testiraju mogućnosti i rješavaju izazove, slično kao znanstvenik koji eksperimentira i pronalazi rješenja. Umjetnost omogućuje djeci da sami procjenjuju, a istovremeno ih uči da problem može imati više od jednog odgovora. Umjesto da slijedi određena pravila ili upute, djetetov mozak se bavi otkrivanjem "kako" i "zašto". Čak i kada eksperimentiraju ili uče kako učinkovito rukovati umjetničkim materijalima, djeca rješavaju izazove i smišljaju nove načine za rješavanje neočekivanih ishoda.

3. Društvene i emocionalne vještine

Neke od najvažnijih životnih i društvenih vještina mogu se naučiti kroz umjetnost. Pružajući zajednički jezik s drugom djecom ili odraslima, umjetnost potiče timski rad i suradnju. Grupni projekti uče djecu da preuzmu odgovornost, dok umjetnički projekti, općenito, uče djecu da slijede upute.

4. Motoričke vještine

Umjetničke aktivnosti poput crtanja, slikanja i rukotvorina potiču neuronske veze. Slično tome, vježbe koje pomažu finoj motorici uključuju crtanje, korištenje škara, slikanje prstima i origami. Crtanje i slikanje omogućuju našim očima da vode naše ruke, poboljšavajući koordinaciju oko-ruka. To može varirati od jednostavnih aktivnosti poput bojanja unutar linija i crtanja do zamršenih murala i keramike.

5. Gradi identitet i osobnost

Ima li boljeg načina da podignete djetetovo samopouzdanje od toga da mu pomognete pronaći nešto u čemu je dobar i da ga potaknete da poduzme zdrave rizike kako bi to postigao? Kroz umjetnost djeca se uče ustrajnosti i strpljenju jer se uče da nikada ne odustaju i da nastave raditi na svom talentu. Također, umjetnost promiče emocionalnu inteligenciju i samoizražavanje, jer djeca uče obraditi i izraziti svoje emocije na zdrav način.

Stvaranje umjetnosti omogućuje djeci da rade kroz osjećaje i emocije, a pozivanje na gotovo umjetničko djelo pomaže djetetu da govori o osjećajima na nov i smislen način. Umjetnost također razvija djetetovu kreativnost. Umjesto da mu se govori što treba učiniti, odgovori i upute dolaze od djeteta. Umjetnost je iskustvo koje zahtijeva slobodno razmišljanje, eksperimentiranje i analizu, a sve je to dio kreativnosti.

Umjetnički i kreativni setovi