Početna Lafaboo blog Što je nestrukturirana igra i zašto je dobra za vaše dijete

Što je nestrukturirana igra i zašto je dobra za vaše dijete

Srijeda, 25. svibanj 2016.

Djeca danas imaju sve manje vremena ze sebe. To na prvu zvuči kao neobična izjava, ali je nažalost često tako. 

Pitate se što znači dječje vrijeme za sebe?

E pa to je vrijeme provedeno u nestrukturiranoj, slobodnoj igri oslobođenoj od bilo kakvih pravila ili očekivanja.

Djeca danas često zbog brojnih obaveza nemaju vremena za slobodnu igru. Idu u školu, a nakon škole na organizirane sportske aktivnosti, strane jezike, satove plesa ili na sviranje.

Dječji raspored je često natrpan kao i raspored odraslih i djeca od malih nogu uče kako balansirati između brojnih obaveza. 

No, djeca nisu odrasli i potrebno im je dječje, slobodno vrijeme kako bi na neopterećen način učili o sebi i svijetu oko sebe.

Sve aktivnosti koje smo nabrojali imaju određeni set pravila i uglavnom su nadzorom odraslih. Očekivanje u sportu je pobjeda, cilj učenja gitare je uspjeh na glazbenom natjecanju i slično. 

Nasuprot tome stoje nestrukturirane aktivnosti koje nemaju specifične ciljeve, pravila ili očekivanja. 

U nestrukturiranoj igri jedini gospodar je dječja mašta, a mogućnosti su neograničene. Primjerice, igranje s blokovima kocki je nestrukturirana igra jer dijete od kocki može složiti što god mu padne na pamet.

I crtanje i igranje s lutkama je nestrukturirana igra.

Nema pravila ili cilja.

Dijete može putovati kamo god želi i isprobavati uloge koje želi. Na taj način dijete može učiti o sebi i svijetu oko sebe i to mora biti sastavni dio djetinjstva. Nažalost, često to nije slučaj.

Nestrukturirana vs. strukturirana igra

Kada bi pitali koja je igra bolje za dijete, strukturirana ili nestrukturirana, to kao da pitate da li je bolje voće ili povrće. Obje vrste igre su korisne i dobre pružaju različite prilike za učenje i razvoj.


Uz školu i brojne vannastavne aktivnosti djeca često nemaju vremena za sebe
 
Kvaka je jedino u tome da djeca danas sve manje vremena provode u nestrukturiranoj, slobodnoj i nesputanoj igri. Ono što bilo najbolje i optimalno je da djetetu osigurate vrijeme da se bavi i strukturiranim i nestrukturiranim vrstama aktivnosti.

Dobrobiti strukturirane igre

  • dijete uči o važnosti suradnje i timskog rada, strategije i važnosti pridržavanja pravila
  • utječe na razvoj i učenje 
  • podupire zdrav razvoj mozga
  • utječe na razvoj fizičkih i socijalnih sposobnosti
  • pruže neprocjenjivo iskustvo suradnje, utječe na stvaranja samodiscipline i ustrajnosti, ali i stvaranja pozitivne slike o sebi

Dobrobiti nestrukturirane igre

  • od neprocjenjive je važnosti za razvoj dječje mašte i kreativnosti
  • pomaže djeci naučiti kako raditi timski, dijeliti, pregovarati, rješavati sukobe i zastupati svoje interese
  • kada je igra inicirana od strane djeteta, dijete vježba vještinu donošenja odluka, otkriva područja vlastitih interesa i strasti koje želi slijediti 
  • kada je igra vođena i kontrolirana od strane odraslih - kao što su organizirani sportovi - djeca moraju slijediti ono što zanima odrasle (prvenstveno pobjeda) i tu gube na razvoju kreativnosti i drugih vještina
  • djeca koja provode dosta vremena u nestrukturiranoj igri imaju i sposobnost dužeg zadržavanja pažnje, jer u su takvom načinu igre oni vođe i donositelji odluka. Dječja motivacija i upornost rastu proporcionalno s osjećajem kontrole koji imaju nad situacijom.

Zaključak

Djeci je potrebno njihovo dječje vrijeme koje će provesti u slobodnoj igri

Slobodna, nestrukturirana igra djeci omogućava da se izraze na način na koji to ne mogu u svakodnevnom životu. Pruža im i mogućnost da isprobavaju nove stvari bez pritiska da moraju biti odmah i uspješni u njima.

U slobodnoj igri dijete ima mogućnost učiti o sebi i vidjeti što mu dobro ide i što želi.

Dijete koje je slobodno da istražuje i otkriva, s vremenom će doći i do toga koji su uistinu njegovi interesi, želje i talenti.

A to je jako važno za uspješan i sretan život. 


Kroz slobodnu igru dijete će otkriti svoje potencijale i talente

 

Mnogi roditelji često misle kako je za dijete korisno da sudjeluje na čim više organiziranih aktivnosti. Misle kako će to pomoći djetetu u daljnjem životu.

No, u stvarnosti dijete je na taj način uskraćeno vrijeme za slobodnu i maštovitu igru u kojoj može otkrivati svoje potencijale.

Igračke za slobodnu, nestrukturiranu igru

Idealne igračke za slobodnu, nestrukturiranu igru su one koje djetetu omogućavaju igranje uloga i pretvaranja. 

U to spadaju razni setovi za igru poput kućica za lutke, dvoraca i brodova.

Igranje s takvim igračkama djeci pruža neograničene mogućnosti imaginacije, što je važno za intelektualni i socijalni razvoj djeteta.

I crtanje, slikanje, igranje s lutkama spadaju u nestrukturirane aktivnosti koje će razmahati maštu vašeg mališana i otkriti sve njegove potencijale.

Imajte to u vidu i omogućite svojem djetetu da barem neko vrijeme u danu bude dijete i ne radi ništa.

Osim da se igra.

Jer igra je ključan dio djetinjstva i važna dječja aktivnost :)

Nađi igračku za slobodnu igru