Početna Lafaboo blog Dobrobiti slaganja puzzli za dječji razvoj

Dobrobiti slaganja puzzli za dječji razvoj

Petak, 17. studeni 2023.

Iako su tehnološki napredne igračke zavladale svijetom, stručnjaci se slažu kako nema boljih igračaka za poticanje djetetovih logičkih sposobnosti od dobrih, starih puzzli.

Osim što su puzzle korisne za djecu, djeca ih vole slagati. 

Slaganje puzzli djeci pruža zadovoljstvo, užitak i priliku da se usredotoče na aktivnost koja ima kraj kojem se vesele.

Dobrobit slaganja puzzli za dijete očituje se unutar tri glavna razvojna područja i utječe na razvoj:

  1. Fizičkih sposobnosti 
  2. Kognitivnih sposobnosti 
  3. Emocionalnih vještina

Ove vještine čine temelj kompletne osobe i zato je važno djeci stalno davati prilike da ih razvijaju. 

Uz navedene vještine, slaganje puzzli pozitivno utječe i na razvoj socijalnih vještina s obzirom na to da se puzzle gotovo nikada ne slažu same. Uglavnom ih djeca slažu u društvu roditelja ili prijatelja s kojima se zajedno igraju i komuniciraju o tome gdje bi se uklopio koji dio.

S obzirom na to da većina igara uključuje socijalnu komponentu, njome se nećemo posebno baviti, već ćemo pažnju posvetiti načinu na koji puzzle utječu na razvoj fizičkih i kognitivnih sposobnosti i emocionalnih vještina.

1. Puzzle i fizičke sposobnosti

  • Koordinacija ruka - oko. Slažući puzzle djeca će razviti distinktan odnos između onoga što njegove oči vide i toga što njihove ruke rade.
  • Razvoj grube motorike. Slaganje većih slagalica može poboljšati koordinaciju pokreta vašeg djeteta. Gruba motorika je važan dio razvoja jer se na nju oslanja daljnji razvoj fine motorike.
  • Razvoj finih motoričkih vještina. Mali i precizni pokreti kao što su manipulacija prstima kako bi dio slagalice došao na svoje pravo mjesto, utječu na razvoj finih motoričkih vještina i imaju utjecaj na razvoj rukopisa i lakšeg svladavanja vještine tipkanja.

2. Puzzle i kognitivne sposobnosti

  • Razumijevanje oblika. Prve dječje puzzle uglavnom se sastoje od jednostavnih oblika - trokuta, kvadrata i krugova, a kasnije se uvode sve složeniji i apstraktniji oblici.
  • Pamćenje. Dijete mora zapamtiti oblik, uzorak ili boju komada koji se ne uklapa kako bi kasnije znao kamo ga treba umetnuti.
  • Rješavanje problema. Dijelovi slagalice se slažu ili se ne slažu. Dijete mora koristiti vještine kritičkog razmišljanja kako bi razriješilo slagalicu i ne može varati.

3. Puzzle i emocionalne vještine

  • Postavljanje ciljeva. Prvi cilj je riješiti slagalicu. Kasnije to može biti osmišljavanje strategije za uspješno rješavanje slagalice poput stavljanja dijelova iste boje na hrpu i slično.
  • Strpljenje. Slaganje puzzli zahtijeva vježbanje strpljenja i polagani rad. Kada dijete složi slagalicu vidjet će kako se strpljenje isplati. 

Kako izabrati puzzle za dijete

Puzzle za dvogodišnjake i trogodišnjake

Dvogodišnjaci mogu raditi s puzzlama koje na sebi imaju cijelu sliku dijela slagalice. Primjerice, ako dijete slaže kombinaciju voća, neka na svakoj puzzli bude jedan komad voća.

Dijete u toj dobi uživat će u sastavljanju dva ili više dijelova slagalice zajedno, jednako kao i u rastavljanju slagalice. Sama aktivnost sastavljanja i rastavljanja predstavljat će užitak djetetu.

Puzzle Što je za večeru bit će idealne za vaše dvogodišnjake. Set čini 10 slagalica, a svaka se sastoji od 2 puzzle. Potrebno je spojiti životinju s hranom koju ona jede. Osim što djecu uče prepoznavati životinje i što one jedu, ove puzzle razvijaju i motoriku jer će malene ručice morati spojiti dijelove puzzle.

Vaši trogodišnjaci i dalje će uživati u jednostavnim puzzlama koje su napravljene po principu jedna slika - jedan dio, ali oni već polako mogu sastavljati i kompliciranije slagalice.

Oni su spremni složiti likove poput kamiona, leptira ili pak male koale koju mogu i pomaziti po krznu, nakon što ju slože od dijelova u cjelinu. 

 

Preslatke dodirne puzzle Zoo u obliku stanovnika zoološkog vrta postat će dobri prijatelji vaših mališana. Naravno, čim ih slože!

Puzzle za četverogodišnjake i petogodišnjake

Četverogodišnjaci i petogodišnjaci već su jako dobri u slaganju puzzli. Oni mogu bez problema složiti i slagalice do 36 dijelova. Mališane će sigurno zabaviti slaganje puzzli Tri praščića ili puzzli Vila i jednorog.

Puzzle za stariju djecu

Za stariju djecu birajte puzzle sastavljene od više komada poput puzzle Kraljevska zabava (100 kom).

Za još malo starije mališane, od 6 do 9 godina, poseban će izazov biti Puzzle naš plavi planet koje imaju 208 komada. Oslikane su kontinentima, oceanima, ljudima i životinjama karakterističnima za pojedini kontinent.

Idealan su poklon za svakoga jer će uz njih, osim koncentracije, djeca naučiti o različitim dijelovima svijeta, životinjama i narodima. 

I to je to.

Nadamo se kako smo vas zaintrigirali i kako ćete se već danas s vašim mališanima baciti na slaganje puzzli.

Jako je zabavno, a i korisno.

Uživajte!

Nađite puzzle za vaše dijete